maandag 9 november 2009

Dreigend isolement voor Digibeten?

In de krant gelezen dat belangenorganisaties waarschuwen dat er een tweedeling dreigt te ontstaan tussen mensen die wel en die geen internet hebben. Mensen die geen of slecht gebruik maken van het internet worden 'digitale daklozen' genoemd. Steeds meer diensten worden uitsluitend per internet aangeboden. Ligt hier voor ons een taak als bibliotheek? De ontwikkelingen gaan enorm snel op de digiale snelweg. De kloof wordt steeds groter. Wat kunnen wij hier mee? Ben benieuwd wat jullie hier van vinden.

3 opmerkingen:

  1. Hier liggen voor de bibliotheek enorme mogeljkheden. Belangenorganisaties en overheden zullen graag ingaan op een aanbod van de bibliotheken de kloof te dichten, of op zijn minst te verkleinen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het aanbod passend en kwalitatief goed is. Gouwe kans voor 23-dingers;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als leverancier van informatie moeten we hier als bibliotheek echt iets mee doen. Het is belangrijk om hierop in te springen en een passend aanbod doen aan de digitaal daklozen. Wie weet kunnen de digitalen wel veel betekenen en de daklozen helpen. Dan kan de bieb zorgen voor een dak boven het hoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeker mee eens, maar belangrijk is te weten waarom deze mensen achter blijven. Is het desinteresse, angst omdat het te moeilijk is of onkunde. Zeker in de laatste twee gevallen is voor ons een duidelijke rol weggelegd.

    BeantwoordenVerwijderen