maandag 7 december 2009

Ding 22 en 23 De eindstreep gehaald?

Eén uur voor middernacht heb ik de eindstreep ook gehaald of sta ik nu aan het begin? Ik heb het gevoel dat ik nog maar net aan het ontdekken ben. En als ik iets ontdekt heb is het al weer ingehaald door een nieuwe ontwikkeling. Maar dat maakt het ook zo fascinerend. Ik heb leren bloggen, twitteren (ben helemaal enthousiast), Google Docs ontdekt. Maar waar het volgens mij allemaal om draait is het samen delen en samen bijdragen aan netwerken. Volgens mij doen wij dat nog in de bibliotheek veel te weinig. Onze communicatie is eenzijdig. Met hier een daar een kleine uitzondering kan de klant ook iets bijdragen (b.v. in de bibliotheek van 100 talenten). Wij moeten veel meer ruimte geven aan de klant die iets te vertellen heeft en wil delen met anderen. Web 2.0 gaat om socialiseren, kennis delen. En daar doen we nog veel te weinig aan.
Ja ook ik heb uren achter de computer gezeten in mijn vrije tijd. Maar ik vond het fascinerend om nieuwe dingen te ontdekken. En elke keer realiseerde ik mij heel goed dat de digitale snelweg niet stil staat en als ik mij iets eigen maakte het eigenlijk al weer ingehaald is door nieuwe ontwikkelingen. Is dit nog maar het topje van de ijsberg?

Het zou geweldig zijn als alle collega's deze cursus doorlopen. Het is het begin van een omslag in denken. En een stap vooruit in de digitale wereld. Als bibliotheek moeten we hier echt in investeren.

Voor nu hoop ik dat we een aantal van de 23 dingen kunnen meenemen in o.a. onze website. En dan denk ik in ieder geval aan een weblog (met en door klanten?), RSS, en aquabrowser. Ik twijfel nog of twitter iets is voor de bibliotheek.

Ik ben gefascineerd door het filmpje van de VOB hoe het gebruik van web 2.0 er in de toekomst uit ziet. Iedereen een eigen omgeving waar o.a de bibliotheek deel van uit kan maken. Weg met alle accounts en wachtwoorden en alles in je eigen pagina. Hier communiceer je met vrienden en familie. Hier haal je alle informatie op die je interessant vindt. Een omgeving die je zelf hebt ingericht. Volgens mij is dat de toekomst. Voor ons nog een hele weg om te gaan maar we hebben de eerste stappen gezet. En nu maar zorgen dat de bibliotheek op al die sociale netwerken te vinden is en interessant genoeg is om opgenomen te worden in het netwerk. En dat kan alleen als we de klanten actief erbij betrekken.

1 opmerking:

  1. Mooie afsluiting Rita. Gefeliciteerd. Ik vond je enthousiasme heerlijk. Hou dat vast pas het geleerde toe in de praktijk. Blijf ontdekken, want dit is slechts een begin met een korte houdbaarheidsdatum.

    BeantwoordenVerwijderen